Örjansbergets Kennel

Elsebeth Stoltz Bergqvist startade Örjansbergets Kennel på 1980-talet, då familjen var bosatt i norra Sverige. Elsebeth är jaktprovsdomare och har jagat över spaniel i snart 40 år, men jagade även tidigt fågel tillsammans med sin far i Danmark.

Hon delar kenneln med sin dotter Liv Stoltz, som ärvt hennes intresse för småviltsjakt. Liv utbildar sig, även hon till jaktprovsdomare och är bosatt i Göteborg.

Örjansbergets kennel är specialiserade på jaktcockerspaniels, vilket började med tiken SE(J)CH Stawaskogens Ezzie. Ezzie blev jaktchampion tidigt i sin provkarriär och Elsebeth placerade sig med henne 4:a på det Svenska Mästerskapet 2009. Hon var en utmärkt och pålitlig jakthund, som löste de allra flesta uppgifter. Första gången Liv startade Ezzie på ett Segerklassprov på Gotland blev hon efter ett oförglömligt apportarbete provbäst. När Liv kände sig redo för en egen jaktcocker parades Ezzie med Lowflyer Nipp och resultatet blev SE(J)CH Örjansbergets Kiwi, som föddes 2014.

Örjansbergets kennel är en liten och exklusiv kennel som väljer sina hanhundar med stor omsorg. Ofta med tanke på att antingen Elsebeth eller Liv själva vill behålla en valp. De avlar med tanke på jakt och försöker i sitt avelsarbete optimera jaktcockerns egenskaper. De anser att jaktcockern bör användas till det den är avlad till dvs småviltjakt.

Elsebeth och Liv erbjuder sina valpköpare en nära kontakt och hjälp med träning och råd. Det finns möjlighet att träffas i träningsgrupper i Hindås nära Göteborg där både Liv och Elsebeth bor på en gård i ett generationsboende. Valpköpare som kommer att jaga med och meritera sin valp premieras.